Jag har flyttat!

Victoria Skoglund

För nästan ett år sedan skrev jag mitt första lite trevande blogginlägg och nu, ett år senare, kan jag blicka tillbaka på mitt första år som bloggare. Jag är verkligen glad och tacksam över att Leila fick mig att ta steget, för vilken fantastisk resa jag har haft tillsammans med er alla!

Men nu är det dags för mig att flytta, och jag hoppas att ni vill följa med mig till mitt nya “hem” hos tidningen Lantliv. Är så glad och hedrad att få vara hos dem då det är en av mina absoluta favorittidningar. Jag älskar deras jordnära och lågmälda äkta elegans!

Så, från och med nu finner ni mig här!

Kram V

Min evighetssäng och vallmofrö

När jag vilar i jord ska min sten vara bestruken av mossans kostym. Med snirkliga  bokstäver skall mitt namn bli inristade. Murgrönans rankor ska långsamt bekläda minnet av mina år på jorden. Min farmors grav är omsorgsfullt smyckad med växter hon älskade och som passar hennes stillsamma personlighet. På en höjd i Åbolands skärgård vilar hon med vy ut mot havet. Min far valde ett svart kors, där den mörkt sammetsvarta klematisen ’Romantika’ letar sig upp i det snirkliga järnet. En häck av silvrig romersk malört och liten äng av vit vallmo med becksvart botten och vita fingerborgsblommor omsluter hennes eviga säng.

gravkors

Glimtar av farmors ansikte växer fram när jag knäböjer för att plocka vallmons frökapslar. Varsamt strör jag fröna i backen nedanför kyrkan. Nästa år blommar ett vallmohav i milda pasteller till farmors minne. Jag vill träda in i himlahorisonten i eget regi. Mina önskningar om den sista vilan är naturlig för mig. Min farmor och jag samtalade om hur vi ville att våra evighetssängar skulle se ut. Om möjligheten att träda fram ur det eviga ljusets rum. Hon talar till mig i drömmarna och jag är inte rädd för våra möten i nattens dunkel. Jag önskar spridas vid min sten tillsammans med vallmons frön i arbetad jord. Där livskraften och solen strilas genom stora välartade ekar.

gravsten

Vad har ni för önskningar? Har ni tänkt på det här någon gång? Är det viktigt för er? Jag är nyfiken?

Kram V

Foto: Lena Granefelt & Victoria Skoglund

Letar alltid ny inspiration

När jag försöker hitta inspiration och nya ideer läser jag mycket, bläddrar i böcker och tidningar. Även under resor samlar jag på intryck som jag sedan sparar i en minnesbank i min kropp. När vi skapar på Zetas, eller när jag arbetar i min egna trädgård gör sig dessa minnesbilder påminda. Jag kopierar fast på mitt eget vis, en kopia med ett eget avtryck om ni förstår vad jag menar? Jag har börjat leta inspiration på Pinterest, en fantastisk bildbank med många högkvalitativa bilder. Här kommer några av mina favoriter:

Lyktor

TrädgårdssoffaBuxbomTror jag måste börja hänga fler lyktor i min trädgård..på ett sparsmakat och elegant sätt.

korgstolar

Tror jag måste bygga ett växthus också..ett gråmålat eller ett i lärkträ..

vattenutkast

Tror jag måste ha ett sånt här vattenutkast nära köksträdgården också..

Många önskningar och drömmar.. Kram V

 

Att se sina svaga och starka sidor som ledare

Jag får ofta förfrågningar att hålla föreläsningar om ledarskap och entreprenörskap. Min tid räcker dock inte till att resa runt och tala. Så jag tänkte att jag kunde skriva ner några av mina tips och erfarenheter jag bär på.

Jag har arbetat på Zetas Trädgård i 24 år varav 17 år som chef och ägare tillsammans med min exman Rikard. Genom dessa år har jag stött på många motgångar, svårigheter och ibland har det varit så tufft att jag inte velat fortsätta. Men jag har också nått framgångar som berikat mitt företagarliv. Blivit bekräftad på många olika sätt vilket sporrat mig och gett mig lust att utvecklas och bli bättre. När jag blickar tillbaka så ser jag att ju större motstånd, misstro och misslyckanden jag mött har också skapat en tävlingslust inom mig jag inte trodde fanns. Jag ger inte upp så lätt!

Victoria Skoglund

Här kommer några av mina personliga råd jag vill ge dig som vill bli en bättre ledare eller chef. För man kan alltid bli bättre! det lovar jag som var en fullständigt usel chef från början av min karriär:

Du är en förebild och en del av kulturen på ditt företag. Hur du arbetar, hur du agerar mot dina kollegor, kunder, säljare kommer att spegla hur dina kollegor kommer att bli. Är du en arbetsmyra, glad och energisk så kommer dina medarbetare garantera kopiera ditt arbetssätt.

Delegera, du är inte oersättlig! Jag har själv hamnat i fällan och blivit utbränd. Jag trodde ingen kunde göra mina arbetsuppgifter bättre. Sanningen var en helt annan. När jag släppte taget och blev tydlig vad jag ville ha gjort förändrades mycket. Jag har fortfarande svårt att släppa kontrollen om vissa saker, men jobbar på att bli bättre. Jag gör en lista på morgonen och bockar av vad jag kan delegera och vad jag måste göra själv. Jag skapar kontroll över min arbetsdag.

Omge dig med rätt personer. Det bästa tipset har jag fått av min far. Han sa att jag bara skulle anställa och omge mig med människor som var duktigare, och bar på kunskaper där jag brister själv. Att anställa en kopia av sig själv kan vara förödande på en arbetsplats. När man släpper prestigen och vågar erkänna sina svagheter så växer medarbetarna runt dig. Slösa med beröm och bekräftelse, speciellt om ni jobbar under press.

Var öppen för nya förslag. Lyssna först och prata sen. Detta är något som är min verkliga svaghet. Kommer ofta på mig själv att jag vill prata först på möten och att jag tycker min åsikt är den viktigaste. Jag bär ju trots allt på en väldigt lång erfarenhet.. När jag kniper igen och låter andra prata och komma med ideer så inser jag snabbt att det jag hade att säga inte alltid är det mest relevanta. Var lyhörd och vänd på dina medarbetares ideer några extra varv innan du svarar.

Våga visa svaghet men också styrka om det krävs. Jag berättar alltid om jag misslyckats, är nervös eller inte känner att jag är kompetent för en uppgift. Jag möts alltid med respekt och stöd av mina medarbetare. Ett misstag, ett problem är till för att lösas och det är lättare om man gör det tillsammans. När jag ska prata om ett ämne tex, på tv och jag känner mig osäker, så går jag igenom allt med mina kollegor ett par dagar innan för att stärka upp mig själv och mina kunskaper. Var lyhörd och ta dig tid om en kollega har det svårt privat eller på arbetsplatsen. Emotionell intelligens kommer man otroligt lång med!

Ta hand om dig och din hälsa. Mår du inte bra fysiskt eller psykiskt så påverkar det ditt företag och dina kollegor. Jag ser till att träna regelbundet, springer och styrketränar. Efter ett träningspass är jag fylld med endorfiner och mycket gladare. Se till att hitta en balans mellan arbetsliv och privatliv. Jag skämdes förr när jag tog ledigt. Idag har jag insett att ska jag orka behöver jag tid  för mig själv. Tid för mina söner och min sambo. Jag arbetar fortfarande mycket, men min lediga tid fyller jag med saker som ger mig god energi. Träffar väninnor, skrattar, pratar snusk, bakar och gräver i min privata trädgård.

Victoria Skoglund

Hoppas att detta är några ord som kan stärka er som vill utvecklas och behöver lite extra styrka på vägen. Jag har fortfarande mycket att lära och förbättra mig på och har därför nyligen anmält mig till en ledarskapsutbildning.  Man kan alltid nå nya högre mål om man vill.

Lycka till i ert arbetsliv och privatliv, 2014 är vårt år!! Kram V

Foto: Lena Granefelt

 

 

 

Tv4 Nyhetsmorgon

Imorse i nyhetsmorgon berättade jag om hur våra växter påverkas av den milda vintern. Jag fick många frågor om lökarna som börjat titta upp runt om i Sverige. Hur gör man med dem, kommer de att frysa bort? Det är ingen fara, de kommer att klara sig fint även om det blir kallt. Pärlhyacinter och krokusar som slår ut har dessvärre gjort sitt, och kommer inte att blomma om. Hemma hos mig har krokusen börjat titta upp i krukorna. De står i ett kallt garage och de får stå kvar där tills i vår.

Krokus i kruka

Victoria Skoglund

I trädgården har magnolian fått fina stora knoppar. Inte heller där är det någon fara med kylan. Jag är mer bekymrad för rådjurens framfart. Jag har klätt in rosor, magnolian och skenkamelian med granris kvistar. Det skyddar dels mot hård vind, men även mot kyla och rådjur.

Vill ni höra mer om den milda vintern och tips om vintertäckning kan ni klicka på länken nedan.

 http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/trädgårdsmästaren-om-hur-du-skyddar-din-trädgård-om-kylan-kommer-2518209

Trevlig helg / Kram V

Gott Nytt År 2014

Ett år till ända och ett nytt står för dörren. Ett nytt år fullt av förväntningar, förhoppningar och löften. 

Jag lovar att inte ta livet av fler myrtenträd. Men det kan bli svårt för jag älskar myrten och tror varje gång.. att nu kommer det att gå.

Jag lovar att inte sätta på mig tröjor och strumpor bakochfram och inochut. Men det kan bli svårt för jag har ju så bråttom och ska iväg på något hela tiden.

Jag lovar att sluta skratta sådär hysteriskt så fort någon säger bajskorv eller kisskorv. Men jag tycker att det är så himla roligt och det kan bli knepigt att hålla det löftet.

Jag lovar att inte sms:a till min artonåring typ varje timme när han går ut på helgerna med sina vänner. Men vet inte om det går..jag är ju bara en mamma.

Jag lovar mina medarbetare på Zetas att inte köpa in fler vargskrämmor, då de inte går att sälja.

Men framförallt så lovar jag

att känna livets hjärtslag i min kropp. Lyssna närvarande på mina söners gyllene röster. Älska min Johan så hjärtat dunkar rött och hett. Lovar att låta hemmets dörr vara öppen till vänners skratt och gråt. 

Ett riktigt Gott Nytt kärleksfullt År önskar jag er alla/ Varm Kram V.

 

Victoria Skoglund

Foto: Lena Granefelt

Spara julblommorna till trädgården

Ni vet väl att många av julblommorna går att spara för att sedan planteras ut i trädgården i vår. Några av de sorter som är fleråriga är hyacinter, julrosor, liljekonvaljer.

Hyacinterna, julrosen och liljekonvaljerna ställer jag i ett svalt förråd ( kan bli några minusgrader ). De står i en pappkartong med bubbelplast. Så fort tjälen går ur jorden går det fint att plantera ut dem. Hyacinterna planteras ut i en solig slänt, medan julrosorna hamnar i skuggan av en häggmispel. Jag brukar krossa lite äggskal och blanda ner i jorden där julrosorna ska bo. De tycker om kalkrik jord och den får även några nävar kompost.

hyacinterjulrosor

Lova att ni tar tillvara på era växter. De är små diamanter och är inte värda att bli kompost ännu. God fortsättning / Kram V

Lata dagar

Juldagarna har gått i lathetens tecken. Långa frukostar, ligga i soffan och läsa tidningar och bara få vara. Det har varit så skönt och jag känner att jag verkligen behövde få vara ifred några dagar i sträck. Det är inte alltid så lätt att ta ledigt när man är egen företagare och arbetet finns alltid nära mig och är en slags livsstil.  Men i jul har jag verkligen kopplat bort och njutit av att få vara hemma och inte ha några åtaganden. Jag har firat jul med min familj och träffat mina gudbarn. Känner mig så priviligerad att vara omgiven av så fina härliga och roliga barn. Speciellt till jul är det så fint att följa deras glädje, minspel och förväntningar.

Brygga

Vädret har ju kanske inte varit så kul och det grå täcket har verkligen bäddat in juldagarna. Men igår på annandagen så vaknade jag av att det var alldeles vindstilla och träden speglade sina stammar på den spegelblanka vattenytan. På kvällen tände jag och min son massor med lyktor, facklor i trädgården och på terassen. Det var verkligen magiskt vackert och vi stod länge ute i våra täckjackor innan vi gick in och förberedde middagen till min syster och hennes familj som skulle komma och äta middag.

GlaslyktorGlaslyktor

Även om inte vintern riktigt vill hälsa på så kan jag tycka att just sådana här dagar och kvällar har något magiskt över sig.

God fortsättning / Kram V

Icas trädgårdsprofil 2014

Nu är det klart !! Jag är så glad och stolt att få berätta att jag även nästa år är Icas trädgårdsprofil 2014. Förra året fick jag vara med i Icas katalog och dela med mig av mina trädgårdstips. I år kommer ni även kunna läsa dem på Icas webb.

Victoria Skoglund Ica garden

I deras webbshop kommer ni i vår att hitta Ica Gardens fina pallkragar som finns i svart och natur, med skyddande lock. Perfekt om man vill odla grönsaker på liten yta. Det kommer att finnas ett jättefint prisvärt planteringsbord med zinkskiva som jag tycker mycket om. Jag planerar en arbetshörna i min trädgård där jag kan stapla krukor och plantera om mina växter. Bordet kommer att bli perfekt där, ska visa er i vår hur det blir.

Pallkragar Ica maxi

 

Är så glad att få erbeta med Ica som är mycket professionella och lyhörda för vad jag vill förmedla inom trädgård. För jag vill att fler ska förstå vad jorden och växterna betyder för oss människor. Att få chansen att sprida mina kunskaper genom Ica gör mig väldigt glad.

Kram V