I svalkan under äppelträdet..

För några år sedan när det faktiskt var ännu varmare än nu, hade vi gäster från Frankrike på vårt B&B. Paret som numera bodde i Wien var soldyrkare och styrde alltid kosan mot sydliga breddgrader på semestern. Detta år hade de valt att göra annorlunda och besöka svala Skandinavien. Chi fick de, då Sverige hade värmebölja. Hur som helst, en av kvällarna de var här, bjöd vi på en drink under äppelträdet och fransmannen förklarade då varför det svalkade så skönt under ett träd, till skillnad från ett parasoll. Löven innehåller naturligtvis en massa vätska och den gör att det är någon grad svalare under trädet förutom att det skuggar solen förstås.

Varma dagar som denna är det perfekt att rensa kylskåpet och göra en Sallade Nicoise. Denna somriga rätt har inget “rätt recept” för mig. Visst finns det några viktiga ingredienser men mycket går att improvisera.

Viktigt är tonfisk på burk  (i vatten) och bönor, typ Haricoverts (kokta eller ånkokta). Sälta i form av sardeller eller kapris och kokt ägg. I övrigt tillsätter jag lite vad jag har..

Exempel på det kan vara; morot, tomater, sparris, spenat, paprika, broccoli osv. Om du vill göra salladen lite mer matig är kokt potatis bra.

En senapsvinägrett, gärna vid sidan av så att alla får ta så mycket de vill.

Ett perfekt kokt ägg kokas så här; lägg ägget i kallt vatten och koka upp. När vattnet börjar koka sätter du på timern. 1.5 minuter för små ägg och 2 minuter för stora. När timern piper drar du kastrullen från värmen men låter äggen efterkoka i ca 15-20 minuter. Och voilà – ett perfekt krämigt ägg!

Glöm inte att dricka tonvis med vatten i värmen!!! Kram!

IMG_3973IMG_3975

Är vällust ordet jag söker?

IMG_3948

 

Ibland när jag är kring vissa människor får jag en känsla i kropp och sinne som jag gärna vill sätta ord på. När jag var liten hände det när jag spenderade tid med min mormor, vilket jag gjorde ganska mycket. Känslan inträffade när vi umgicks ordlöst, hon med sina sysslor, jag med mina…

På senare år har jag stött på känslan tillsammans med vissa personer, och jag blir mer och mer sugen på att söka dess ursprung och sätta namn på den.

Känslan handlar om respekt, omtanke och kärlek. Och den ger verkligen total sinnesfrid och tillfredställelse tillsammans med en otrolig “myskänsla”.

Numera kommer känslan oftast upp här hemma där jag jobbar sida vid sida med mannen i mitt liv, men då och då dyker den upp tillsammans med andra människor, som här om dagen tillsammans med fina Pia Chapell Kammerborn som var på besök för att göra ett reportage om oss. Pia gick runt och fotograferade och jag satt vid datorn och arbetade och plötsligt var den där, den underbara känslan.

På samma sätt tror jag att många av våra gäster vill sätta ord på känslan de får av att besöka vårt B&B. Det kan ju vara lätt att tro att det handlar om den spektakulära miljön och de vackra omgivningarna… Men när jag allt som oftast läser mellan raderna i gästböckerna, börjar jag ana att det mer handlar om samma känsla som jag söker ord på.

Känslan av sinnesfrid. Den som vi idag så ofta söker efter med ljus och lykta och som hur gärna vi vill inte går att köpas för pengar. Känslan som skapas när det finns respekt, kärlek och omtanke, i allt från ett manglat lakan till ett kokt ägg på en plats där det är högt i tak och där värmen och kärleken bor i väggarna

 

London calling…

London är en stad som kräver ett besök då och då. Nu var det på tok för länge sedan jag var där och som substitut för att resa dit köpte jag en fantastisk London-guide för ett tag sedan; “eat sleep shop LONDON style guide” av Saska Graville.

Journalisten och författaren Saska Graville är född och uppvuxen i London och hon älskar sin stad. Det är ju sällan de turistiska delarna verkligen utgör stadens riktiga hjärta. Man vill ju gärna hitta till de där små smultronställena som Londonborna själva hänger på, fyndar coola grejor, upplever och äter gott på. Och det är just hit, till dessa ställen, som Saska tar oss. Här finns för mig helt nya tips även i de delar av London jag har bevistat, men det är de för mig helt obesökta ställena som lockar mest; Bloomsbury, Primrose Hill, Hampstead och “off-the map” – Petersham Nurseries… Det är definitivt med denna bok jag kommer att uppleva London nästa gång!

IMG_3735saska_graville_250LondonStyleGuide_5IMG_3738LondonStyleGuide_181VZTqY6BxL._SL1500_IMG_3739

 

I love Lonny!

Trots att min trädgård älskar detta väder, blir jag lite låg och känner mig smått lurad på konfekten. Det är så lätt att tro att sommaren är här för att stanna var gång solen tittar fram och värmer våra bleka kroppar… Tur att det går att drömma sig bort…

Lonny Magazine är en av mina tillflyktsorter. Här hämtar jag inspiration till inredning och mycket annat. Just idag, när jag behövde piggas upp och värmas upp efter att ha sprungit runt mellan våra rum och bäddat om i snålblåst och regn, fann jag denna oas…

Coqui Coqui en resort på ännu en ort som jag absolut ska besöka en dag; Tulum i Mexico. Som ni ser i artikeln här på Lonny, brukar designern Rebecca Hessel Cohen med sitt märke Love Shack Fancy åka till Coqui Coqui. Wow, nu blir jag sugen på att färga batik, det är så snyggt, coolt och somrigt!!!

k5xLuSPm9ZClOFuqQT4PUCslduwZF0fkoRvlGqfF27S6BpXlfWjpkEHX_69lBilderna har jag lånat på Lonny.com

 

En vacker dag ska jag dit!

Det är tur att jag har så bra följare här på bloggen som påminner mig om saker och ting och ger tips på grejer att blogga om.

Jag älskar att leta coola platser och resmål. Innan internet lusläste jag restips i tidningar. Jag är smått besatt ska jag erkänna. Det var så jag hittade vår location för “Leila bakar i Frankrike” tex. Lite kul är det också för det är många som frågar mig om tips om de ska åka någonstans. (Kanske ska jag göra något av det…)

För ett och ett halvt år sedan gjorde jag ett inlägg om just en sådan pärla och i dagarna fick jag ett meddelande från en av mina följare att hon och hennes man hade åkt dit! Nu är jag grymt avundsjuk, jag vill också…. Tills det blir av, får jag och ni försvinna bort med dessa bilder, medan du Magda, har dem i hjärtat

Mina damer och herrar; Nick’s Cove!

rest10201106-w-seafood-shacks-nicks-covelNicks-Cove-Boat-Shack20070715_123008_0715news-nicks-cove

 

nicks-cove-exterior-577x355

imagesnick-s-cove-restaurant-1NickyOvitt_SS_NicksCovenick-s-cove-restaurantBohemian_Crab-CatchFB1UncleAndy_s_NicksCove_creditValAtkinsonnicks-600x400

 

Äppel päppel…

Vi har ett gigantiskt äppelträd i vår trädgård. Jag vet inte vad det är för sort men det ger ofantliga mängder med frukt. Riktigt goda, syrliga äpplen som vi äter tills vi storknar och sedan gör vi must på resten. Till en början försökte jag beskära det själv… Inte så lyckat, här krävdes en fackman. Lasse kommer om våren och riktigt myser när han formar trädet. Jag spar alltid det här trädet till sist säger han, för detta är hans favorit träd. Faktiskt det vackraste han sett… Här om dagen slog det ut!

IMG_3729IMG_1357IMG_1359IMG_1358

Gone to the beach…

Jag är hopplöst kär i tunikor, kaftaner och andra typer av “beach wear” plagg. Egentligen är det ganska meningslöst, för varken min kropp eller själ är speciellt lämpad för ett beach liv.. Men det hindrar väl inte att man kan glida omkring hemma, en härlig sommardag när vinden sveper med milda brisar genom huset, i en härlig tunika…

Senaste fyndet är Melissa Odabash, en amerikansk före detta modell, numera baddräktsdesigner som enligt Vogue designar baddräktens motsvarighet till bilens Ferrari… De som älskar att gå i hennes design är bland andra; Beyonce, Rihanna, Kate Moss, Sienna Miller, Gwyneth Paltrow, och Cindy Crawford. Ska du bli en i skaran?

49a-131b45b35b48a55

5b

27Alla bilder från melissaodabash.com

 

Franskt filmtips…

“It boy” eller “20 ans d’écart”, som den heter i original på franska är en rar “feel good” film för dagar eller kvällar som denna, då man bara vill krypa in under en filt, bli varm och muntras upp.

Den trettioåttaårige arbetsnarkomanen Alice, spelad av Virginie Efira träffas av kärleken i den charmige och naturlige tonåringen Balthazar, spelad av Pierre Niney, Niney som när han inte spelar på vita duken står på scenen på Comedie Francaise… Rolig och charmig film som lämnar en härlig känsla efteråt!

it-boy-cover40129n-film-it-boy-1509-740134

 

Hjärtats nyckel heter SÅNG!

Jag och åtta andra härliga tjejer härifrån trakten har sedan i höstas träffats på måndagskvällar och sjungit körsång. Vi har en helt underbar ledare, Kersti, som på en skönt rungande och frodig skånska, hejar- och driver på så att vi verkligen presterar. Kersti sa på ett tidigt stadium att hon ville att vi skulle träna för ett specifikt event, annars skulle det bli så “tradigt” att bara träffas och sjunga… Gruppen med medelålders kvinnor, (vi i kören…), tittade på varandra och rodnade lätt. Skulle vi stå på en scen och sjunga….?

Så vi har övat och övat och övat, fumliga steg och osäkra stämmor blir allt säkrare. Här om veckan fick vi tillskott utav två musiker som kommer att kompa på flygel och bas. Så nu är det ett faktum. I morgon lördag smäller det! Och vi har sjukt roligt, skrattar och skojar och blir ohämmade småflickor på nytt. Som sagt; hjärtats nyckel heter sång!

 

46ce304949ab4bbf1dbe51617ef1ed9afc115693da175889c976b41a950ab6041f31562c5ceab9ad2664afb0468b7454d3726594319744f28725c033a9da176efca11efeceaa993f07181b82568f767047fc14f32519746c895bce628fbff5603c767ab07bafbb14e5349696f3fcd08dBilderna har jag lånat på Pinterest.

Vad vore livet utan en grekisk sallad…

I Grekland blir folk äldre än i skandinavien, vilket sägs bero på deras sunda, ekologiska och naturliga kost, som framställs som på på den gamla goda tiden… Vi har varit mycket i Grekland och till skillnad från många tycker vi om maten. Jag tröttnar aldrig på till exempel grekisk sallad och grillad fisk. Och om man tar sig bort från turist tavernorna kan man bli serverad av härliga grytor med bönor och grönsaker och mycket annat spännande.

Det roliga och märkliga med grekisk sallad är ju att den inte innehåller någon sallad just…  Grönsakerna bör vara ekologiska, då smakar de som bäst. Förvara tomaterna framme och inte i kylskåpet, så får de mer en solmogen karaktär.

Så här gör jag salladen till ca 4 personer:

En gurka, delad på mitten och urkärnad (skär ur kärnorna genom två snitt med en lång kniv) och skär sedan skivor på snedden. Om du inte får tag i en ekologisk gurka bör den skalas, då skalet på oekologiska gurkor är beskt och tråkigt.

Tomater ca 6st, gärna lite större kvisttomater. Skär dem mitt itu. Avlägsna den lite hårda fästet från stjälken med ett litet snitt. Skär sedan tomaten i rejäla bitar lite kors och tvärs i stället för klassiska klyftor.

Skär en rödlök i ringar. Koka upp vatten och kasta i lökringarna i det kokande vattnet för att sedan genast slå av det heta vattnet och kyla löken med iskallt vatten. Denna process gör att löken blir något mildare och betydligt krispigare än den är innan.

Blanda alla grönsaker och slå över rikligt med en god olivolja. En skvätt, ca 1matsked rödvinsvinäger och salt och peppar. Blanda väl!

Lägg kalamataoliver på toppen (kan uteslutas om man så vill) och rejäla skivor av fårost. Ringla olivolja över fårosten och strö över torkad oregano. Klart att servera! Funkar till det mesta i både kött och fiskväg men naturligtvis även ensam. Härligt att äta på grekiskt vis med en stor skål i mitten av bordet som alla sitter och pickar i tillsammans med ett glas vin och ett gott bröd.

Och så lite härliga Greklandsbilder från en resa till Lefkas för många år sedan…

 

IMG_3672IMG_3673IMG_3679IMG_3680IMG_3678 2