A late quartet…

Jag älskar i tunes! Igår kväll fick vi möjligheten att se en film som jag helt missat.

“A late quartet”, en film från 2012 men jag kan inte minnas att jag läst något om den tidigare. Det är ett slags kammarspel om en stråkkvartett och utspelar sig på ett romantiskt vinter Manhattan. Christopher Walken, Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener och Mark Ivanir, regisserade av Yaron Zilberman ger verkligen bilden av vad som krävs av fyra personer för att leverera en gemensam stämma. De spelat ihop och med framgång givit konserter under tjugofemårstid. Tills nu… Då en i gruppen plötsligt får Parkinsons. Detta utlöser en mängd olika ting som fått “sopas under mattan” och eller “stryka på foten” under alla år för att kvartetten ska kunna leverera. En mycket vacker och tänkvärd film som dröjer sig kvar i tankarna med frågan; behöver det vara så för att man ska uppnå framgång? Är det “det” som krävs???  Sedan blev jag glad att hitta en osedd film med Philip S H, mannen med världens vackraste röst som lämnade in allt för tidigt…

images-5images-3images

 

 

I stället för ett ägg…

För att vara en så pass liten stad som Mariefred, (där vi bor), är – så har vi ovanligt många bra butiker. En av dem är en bokhandel. Böcker är viktigt och de är vackert och det är en perfekt present att både ge bort och att få. Så när det drar ihop sig till jul, födelsedag eller annan present, så styr jag kosan till bokhandeln. Så även nu i påsk! En trevlig bok, en udda kopp från “Kupan“,(finns också i Mariefred), och lite gott. Cellofan och två mini pom poms i stället för rosett gör det till en riktigt festlig och lyxig present!

IMG_3582IMG_3578Pom poms gör du lätt genom att lägga ca 10 ark med silkepapper på varandra och sedan vika ihop som ett dragspel. Knyt en kraftig tråd runt mitten och dra sedan försiktigt isär arken så en boll bildas.

c1594aa3fcc69a20989e01222f886d46Sista bilden har jag lånat på Pinterest.

Mera kökskärlek…

IMG_3565Jag verkligen älskar kök. Who doesn’t…. Det är ju husets hjärta….
Det är kanske inte det mest praktiska men det är tveklöst det coolaste med amerikanska typ 1920-tals kök. Härliga skåpsbeslag, mjuka former och gärna en klassisk gigantisk amerikansk spis.
Denna fina bild hittade jag på facebook, jag har ingen aning om dess ursprung,
men jag gissar att den härstammar från ett modereportage, eftersom fröken Cindy står och fipplar med sandaletterna…
Om du vill ha en amerikansk känsla i köket skall du använda gult som accessoar.
Vi svenskar använder gärna blått i köket, amerikanerna gillar gult!
Vintagebeslag är ett lätt sätt att byta karaktär på köket.
Dem kan man med lite tur hitta på ebay eller andra nätshoppar.
Det enda jag inte gillar, men som man vurmar för i det stora landet i väst, är kaklade
bänkskivor. Har liksom aldrig förstått den grejen. Jag minns när jag var i USA
första gången 1978 och bodde hos en en familj i LA, att jag tyckte att det var skumt
redan då, liksom avfallskvarnen, vattensängarna och att alla sovrum hade ett eget badrum…
Annars var det en stor händelse för en 14-åring att på den tiden besöka
Hollywood och San Francisco. Jag grät när vi landade på Arlanda, min mamma
som trodde att jag hade längtat hem, kramade om mig och sa tröstande, såja, du är hemma nu! Varpå jag kämpade för att få fram orden mellan tårarna, -jag vill inte hem, jag vill tillbaka till USA…
Självklart finns det många fler tips om hur du stylar kök i vår inredningsbok!

Caitlin Wilson

När våren nalkas och fåglarna kvittrar får jag alltid en extra längtan efter färg. För dem av er som sett och läst vår inredningsbok, är det ingen nyhet… Rött, blått, gult och pasteller använder jag flitigt men nästan alltid som accessoarer och de är ofta placerade i en vit, grå eller begie miljö. Det är ett bra knep, för då kan man lätt byta ut och ändra känslan i rummet efter behov eller årstid. Min nya favorit är Caitlin Wilson. Amerikanska Caitlin är inredaren som började designa egna mönster då hon spenderade tid utomlands på grund av sin mans arbete. Sitt färgstarka företag som säljer kuddar, tyg på metervara och mattor, startade hon 2007 och har sedan dess haft stor succé. Problemet är att man inte bara vill ha en kudde… Man vill ha dem alla, eller hur! Den goda nyheten; de skeppar utomlands!

tumblr_ly66n1E9Eh1r8mc19o1_500CWphoto-6IMG_4019_no_aircondtumblr_m6p6b0NhTp1qems2do1_500TheEverygirl_CaitlinWilson_7tumblr_m6p63iACGi1qems2do1_500acait3Alla bilder är lånade från Caitlins egen sida!

 

 

I’m Hugh Jackman…

Här om dagen då jag satt i bilen på väg hem från Stockholm med radion på och nyheterna som malde på om allt elände, om barn som har ont i magen av stress, om Putin och hans maktlystnad, om Syrien och om ännu fler döda i Afghanistan, så kände jag att det räcker nu! Från och med nu är är det “good news” som gäller. Saker, människor och information som berikar, ger och entusiasmerar till att skapa glädje och energi. En av många sådana “kanaler” i mitt liv är Humans of New York som fotografen Brandon Stanton ligger bakom. Sommaren 2010 beslöt sig Brandon för att göra en omfattande katalog med New Yorks invånare genom att ta 10000 porträtt och märka ut dem på en karta. Samtidigt bad Brandon personerna han porträtterade att säga något kort om sig själva och sitt liv. Resultatet har samlats i en bestseller som fått enastående fin kritik. Detta gjorde att Brandon har fortsatt sitt uppdrag, så numera hamnar bilderna med tillhörande citat på hans Facebook sida.

IMG_1548Att se saker för vad de egentligen är, är ingen självklarhet. Vi får tidigt lära oss att kategorisera för att göra livet enklare, så vi snabbt kan gå vidare. Små barn som ännu inte hunnit “lära sig” detta ser saker för vad de faktiskt är och har ingen tanke på att till exempel bara kalla en ros för en “blomma”. De kan titta en evighet på denna fantastiska skapelse och förföras av dess skönhet, känsla och doft…

Vi behöver matas mer med goda saker och lära oss att hitta tillbaka till det där nyfikna barnet som ser saker och människor för vad de faktiskt är. Jag blir ofta påmind då jag läser om människorna på  Humans of New York! Och den här killen berörde mig lite extra!

 

1978610_632084093532361_135620893_n

“I’m a tour guide.”
“What’s your greatest strength as a guide?”
“Have you ever seen the movie Kate and Leopold?”
“I can’t say I have.”
“Well, it’s no masterpiece. But there’s this one scene when Hugh Jackman goes back in time, and he witnesses the opening of the Brooklyn Bridge. Then he’s transported back to present day, and he sees the bridge is still standing, and he shouts: ‘It’s a miracle!’ And a nearby hotdog vendor says: ‘No it’s not, it’s a bridge.’ So what I’m trying to say is, I’m Hugh Jackman. And not the hot dog vendor.”

Vackert + praktiskt = BÄST

 

IMG_3490Det finns fördelar och nackdelar med allt. Nackdelarna med att bo i ett hus på 400 kvadratmeter tänker jag inte gå in på… Men det finns tack och lov många fördelar! Ett exempel är att man kan få ett kök “över” när man renoverar och då få möjligheten att göra om det till en drömtvättstuga. För min tvättstuga är verkligen en dröm. Jag tror inte att jag haft en enda kvinnlig besökare som inte får något lyriskt, (alternativt avundsjukt), i blicken när jag visar upp min tvättstuga. Men så tillbringar jag en hel del tid här också, som ni kan förstå eftersom vi driver ett B&B

Mitt råd om du planerar en tvättstuga och vill göra den trevlig och arbetsvänlig är att inte göra en tvättpelare, även om den idén spar plats och är effektiv. Om det finns utrymme, placera gärna tvätt och torktumlare bredvid varandra så du får en arbetsbänk ovanpå. Vi har använt köksstommar från Ikea och sedan lagt en skiva av carrara marmor på. Att förbinda två rum med ett fönster var en dröm jag haft länge. Som så många andra idéer är den hämtad ur en filmscenografi jag sett någon gång.

Men sedan kommer vi till den mest praktiska och älskade detaljen i rummet; min Sheila Maid, en torkställning som vinschas upp och ner. En otrolig praktisk grej där tvätten torkar både snabbt och vackert… (När vi hade mäklare på besök här, ni vet vi håller ju på att sälja huset, så bad jag om ursäkt för att jag inte tagit ner tvätten, varpå han utbrast; -åh, jag trodde det var en installation!) Torkställningar av den här typen finns i olika utföranden att köpa på nätet. Sheila Maid, som jag har, kan du skicka efter här. Den “händige” kan säkert tillverka en på egen hand. Om detta och många andra praktiska lösningar kan du läsa mer om i vår inredningsbok!

IMG_3487IMG_34887d0e10a883c94b02adf14cd29224ef00A2056IMG_1230Trevlig fredag till er alla, kram Ulrika

Om att välja väg…

Min väg har varit ganska krokig so far… I bland har jag valt helt galna stigar som varit både vanskliga och rent korkade. Och ibland har jag önskat att vägen ska vara lite rakare och slätare och med färre avtagsvägar… Som tur var berättade min kloka pappa en massa viktiga saker för mig när jag var väldigt ung. Om livet, om smärta, om kärlek och tillit och “att det är vägen till målet som är mödan värd”. Det där får jag påminna mig om varje dag. För jag är rätt duktig på att hitta på nya saker som jag gärna vill förverkliga med en gång. Hur som helst är vi ju alla summan av våra erfarenheter, både de positiva och de negativa (om det nu finns några sådana som det sistnämnda …) Efter att ha gjort en hel del knasiga och oövertänkta val i mitt unga liv, levde jag en tid efter mottot “if you doubt – don’t”. Det verkade klokt och vuxet och skulle rädda mig från framtida trubbel. Men vetgirig som jag är sökte jag vidare och fick ny information; att gå på magkänsla (alltså inte vad som mitt medvetande tycker är klokast, eller än värre, vad andra förväntar sig av mig…)  Det är med andra ord helt ok att göra nya val. Allt detta kom jag att tänka på i morse att jag skulle berätta för er, när jag läste följande;

There is a Chinese proverb:

Great doubts deep wisdom.

Small doubts little wisdom.

Never stop doubting, never stop questioning,

never, ever assume you have all the answers.

Having all the answers kills the question itself; renders it lifeless – and you, too…

Keep looking, keep seeking. Never, ever find it all.

Because when you find it all, you deny that there is more.

And there is never not more.

And that’s that! Kramar Ulrika

CAFTAN-CURRELEAN-1-4-JOURNAL-SIZE_0Bilden har jag lånat från Emerson Fry

Konstnären inom oss…

9f887e7136125e75524ccdc36787450c“I’ve never met anybody who wasn’t an artist. It would be as unthinkable as meeting somebody who didn’t have a soul. In certain people you have to dig a little to find it but inevitably some spark of genius will fly in your face and expose their artistic self in a flash. It could happen in the middle of a dance; or maybe when you’re sitting around singing songs from the fifties, someone you didn’t know could sing starts scatting like a bird. In some people this genius is so highly developed that the rest of us can’t help but stop and watch or listen to them. I call these people super-artists, those among us who are utterly possessed by the creative spirit. They inspire us, charge our batteries. But that doesn’t mean that the rest of us have nothing to offer. Indeed it is only by immersing ourselves in the creative process that we can truly appreciate the dedication, craft and vision involved in mastery -important qualities in this culture of fast food, quick fixes, pirates and clones. I can make a dancer out of anybody because I know that deep down everyone is one, and my knowledge is more powerful than their resistance. Anyone who can walk can dance. Anyone who can talk can write. Anyone who can breathe can sing. But it takes doing.”

~ Gabrielle Roth, 5Rhythms , Sweat Your Prayers

Bilden har jag lånat på Pinterest.

En kväll i veckan är vi ett gäng tjejer som ses och sjunger kör. Det är fritt och ohämmat och ger en enorm kick. Hur trött och nedstämd jag än är när jag går dit, så skuttar jag därifrån, upprymd och pigg som en mört!

Har också funderat på att jag skulle vilja lära mig dansa, kanske tango eller något liknande… Hittade den citerade texten i en väns status på Facebook. Det är verkligen toppen så mycket bra information det går att hitta i alla social medier nu för tiden!

Trevlig helg till er alla!

Jag älskar köksöar!

När vi inreder kök försöker vi alltid planera in en köksö. Det är nästan så det är värt att slå ut en vägg för att få ett riktigt stort och härligt kök med plats för en köksö! Förutom att det är trevligt att kunna arbeta flera i köket och samtidigt se varandra, är en köksö den perfekta platsen att inta fördrink och mingla vid.

Den köksö vi för det mesta väljer att använda är en öppen ö med stålhyllor där man  lättåtkomligt förvarar stekpannor (även när de är varma) tillsammans med stora grytor, kastruller och skålar. Men det finns oändliga möjligheter att göra både roliga och praktiska köksöar.

I min och Leilas inredningsbok finns det många bra tips om du skall bygga eller renovera ditt kök!

Just nu håller vi på och planerar ett kök till ett sekelskiftes hus. Som i många äldre fastigheter sitter fönstren lågt och därför lämpar det sig inte så bra att ha arbetsbänkar i rätt höjd utmed väggarna. Även om det finns beprövade varianter att “jobba runtomkring” detta, kommer vi nog att välja att bygga en riktigt stor köksö i mitten av rummet.

Så nu letar jag inspiration… Hoppas att våra kunder gillar idén vi kommer att presentera!

Bilderna har jag lånat på Pinterest.

4702b82f13842b48bf2e7a269a702ad16c779e18e96cf8fdd2d1604da3ad625c6f8cd197635dabd6a5305afd69da0c20Kitchen Island53e1f7db6d513303162d6b9dbe1231f7