Äggfria pannkakor!

Min lilla tjej Olivia är ju allergisk mot ägg så när det gäller både bakning och matlagning blir det till att vara uppfinningsrik då och då! Eftersom alla i familjen gillar pannkakor så gjorde jag dessa häromdagen. De kan man även göra med blåbär … 

 
Äggfria pannkakor med kardemumma och banan 

6 små pancakes

1 dl vetemjöl
1 msk socker

1/2 tsk nystött kardemumma 

2 tsk bakpulver

1 banan, skivad

1,5 dl mjölk    

2 msk smält smör
Blanda torra ingredienser i en bunke.

Rör ner mjölk och smör. Vänd i skivad banan.

Stek på hög värme i smör.

Vintage shopping in Rye Sussex

Jag har tagit med mig familjen till England denna vecka för att fira både midsommar och min födelsedag. Vi började resan i lilla staden Rye som ligger cirka 1,5 timme söder om London. Där bodde vi på charmiga The Standard Inn – en liten pub med fyra rum en trappa upp. Både maten och atmosfären var underbar så vi hade två härliga dagar där innan vi reste vidare till London.

   
                     Rye är fullkomligt pepprat med vintagebutiker fyllda med roliga prylar. Hit skulle jag vilja resa med skåpbil för att släpa med mig allt från åror till potatislådor hem till Sverige… 

Fräsching som alltid går hem på sommaren!

Gravad lax är en svensk klassisk rätt som jag aldrig någonsin tröttnar på. Jag tror att få har insett hur otroligt enkelt det faktiskt är att tillaga sin egen gravlax. Den är underbar klassiskt tillredd med dill och pepparkorn, men jag brukar även göra den med nytänkande smaksättningar som den här ljuvliga laxen med vanilj och svartpeppar som jag har gjort i min senaste bok,The Fresh Foodie.
Ett tips är att du häller bort överflödig vätska/kryddblandning efter 1 dygn så att inte laxsidan ligger och simmar i vätska, då blir ytan på fisken hård.

XuSrV3kiKCJLQLhLkjV_A8XvszLiAZPcr0KTh0H3DTU

Vaniljgravad lax

8 PORTIONER

1,2 kg färsk laxsida (med skinn)

1 dl strösocker
1⁄2 dl salt
10 hela svartpepparkorn 1 tsk vaniljpulver

1. Blanda samman socker och salt i en skål med grovt krossade svartpepparkorn och vaniljpulver.

2. Lägg laxsidan i en ugnsform och massera in hela laxen med blandningen (även skinnsidan). Lägg den med skinnsidan nedåt.

3. Plasta in laxen och låt den grava i kyl i 2 dygn. Vänd och ös laxen med gravlaxblandningen 1–2 gånger per dygn.

4. Skär laxen i tunna skivor med laxkniv. Servera gärna med smör, knäckebröd och färsk dill, alternativt med kokt potatis och se- napssås.

Sommar i P1

I år har jag fått den stora äran att få sommarprata! Det ska bli otroligt spännande och det hela tillkännagavs under stort pressuppbåd på Sveriges Radio den 3 juni. Enligt tradition åt alla sommarpratare och producenter lunch ihop och därefter sändes ett en timme långt liveprogram där  många av oss deltog. Här kommer några snapshots från dagen…  

     

Sitt vackert!

Som många av er vet så är jag ju intresserad av det mesta som är vackert och inspirerande, älskar att skapa olika världar och miljöer. Jag brukar börja med att sätta ett tema och sedan att bygga upp hela känslan i mitt eget huvud… jag drömmer just nu om att fixa fest, få duka fint och bara njuta med mina nära och kära över god mat och dryck… jag har surfat igen och hittat massor av inspration…enjoy! Kram L

                  

Ny favvo…Meatless Meatballs!

Alltså jag bara älskar dessa frasiga köttfria köttbullar som ändå är fyllda med protein tack vare quinoa, kikärtor och fetaost. Man kan vara försiktig med saltet eftersom fetaosten är salt i sig och man ändå kokat quinoan i saltat vatten. Jag brukar servera dem som middag, men de passar även som tilltugg till drinken. Servera i ett salladsblad med tzatziki eller hoummous… Detta grymma recept blandat med många andra fräscha och lättlagade rätter hittar ni i min senaste kokbok, The Fresh Foodie, hoppas ni gillar recepten! Kram L