Chiapudding – en hälsosam treat!

Chiapudding, Leila Lindholm, Leilas receptHär kommer ett litet tips på en superenkel, superfood-dessert som jag ofta gör här hemma… Det är en favorit som egentigen funkar både till frukost, brunch, mellis och dessert. Chiafröna är superfröet som är fulladdad av näring, mineraler och omega 3. Det är en bra vegetabilisk proteinkälla med mycket fibrer så här kan man verkligen prata om en superfood dessert att njuta av. Receptet är ett av många hälsosamma recept som ni kommer att hitta i min nya bok “The Fresh Foodie” som släpps den första maj.

Chiapudding med kokos och lime

6 portioner

  • 6 msk chiafrön
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 knivsudd vaniljpulver
  • 1 limefrukt
  • 1 ask hallon
  • 1 ask blåbär
  • ½ ask jordgubbar
  • 1 granatäpple
  • 2 msk agavesirap eller honung
  1. Blanda chiafrön med kokosmjölk, rivet limeskal och vaniljpulver, låt stå i kylen i cirka 1 timme (rör om då och då).
  2. Rör samman bären med granatäpplet i en skål och smaksätt med agavesirap eller honung om så önskas.
  3. Servera chiapuddingen i glas och tillsammans med rårörda bär.

Long time no see..

Efter en längre bloggkoma tänkte jag försöka samla ihop mig och blogga igen. Nytt år nya tag! Ni som följer mig på Instagram och Facebook har ju fått hänga med mig dagligen och även på min resa till Miami och Harbour Island på Bahamas. Sedan kom jag hem till nya utmaningar som inte låter vänta på sig! Den här våren bjuder på pod cast med Niklas Ekstedt, ny butik i Göteborg, ny butik i Täby Centrum och sist men verkligen inte minst ny kokbok som släpps första maj! Ja, det är ju lite och bita i så det är fullt ös på schemat just nu ;) men bloggen ska hinnas med också såklart. Lovar att bli bättre på att posta inlägg nu!

(null)

Gingerbread cowboy garland!

Kolla in min lilla pepparkaksgirlang jag har gjort, jag valde såklart en cowboy eftersom jag är så barnsligt förtjust i just allt som har med cowboys att göra. Vill bara meddela att jag ligger väldigt bra till hos Walter just nu som också älskar cowboys. Det är fint att hänga girlangen i fönstret eller i köket. Ett litet tips, kavla pepparkakorna lite tjockare, då håller den bättre!

This is a ginger bread bunting that I made the other day.

IMG_4852.JPG

<a href=”http://blog.leila.se/leila/files/2014/12/IMG_4855.

IMG_4854-0.JPG

IMG_4853-0.JPG

IMG_4855-0.JPG

Ball-snow globes for Christmas!

Dessa glasburkar från Ball-Mason burkar röttnar jag aldrig på. De finns så många användningsområden för dem, förra helgen pysslade vi dessa små coola snöglober med vänner till oss… blev dom inte bara helt underbara? Dessutom är det busenkelt att göra… kolla in söta Hedwig hur hon gör sina fina snöglober! Ett perfekt pyssel att ägna sig åt tillsammans med barnen.

I simply love Mason Jars. There are so many lovely thing you can do with them. Not only use them for preserving, they are great for storing food and to make great decorations for Xmas with your kids. This is what we made with som friend the other day…

IMG_4846.JPG

IMG_4849.JPG

IMG_4850.JPG

IMG_4848.JPG

IMG_4847.JPG

IMG_4851.JPG

Lussegran till fikat!

Denna lussegran gör jag varje jul och den är helt livsfarligt god och det är svårt att stoppa mig själv från att mumsa i mig halva granen själv… Vi har i princip slutat ha några nötter hemma eftersom Walter är nötallergiker men ändå kunde jag inte motstå att plocka fram mandelmassan ur frysen, för mandelmassa i saffransbröd är bara det godaste jag vet (men detta pågick när Walter var på dagis förstås…) Om du är allergisk mot mandel så kan du bara utesluta den eller ersätta med med exempelvis vallmofrön. Det blir också fantastiskt gott.

Ni kanske undrar hur jag gjorde? Det tänkte jag avslöja här…
Degen räcker faktiskt till 4 hela julgranar så då har du frysen full. Här beskriver jag steg för steg hur man bakar världens godaste julgran alldeles själv…

Saftig Lussegran

200 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
5 dl mjölk (3 %)
½ dl vispgrädde
1 pkt (50 g) jäst
2 ekologiska ägg
1 ½ dl strösocker
1 krm salt
16-17 dl vetemjöl special

1 ägg vispat +1 msk vispgrädde (till att pensla lussekatterna med) och russin till garnering

  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
  2. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.
  3. Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg och strösocker.
  4. Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (jag brukar använda en bakmaskin och knåda degen i cirka 10 -15 minuter så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).
  5. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45 – 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  6. Knåda degen (runddriv) ett par tag på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och kavla ut en bit i taget.

Bred på mjukt smör, strö över strösocker, malen kanel, riven mandelmassa och en god hackad mörk kvalitetschoklad… Om man vill kan man röra ihop hela fyllningen först i en bunke och smaksätta med lite rom eller Grand Mariner.

Sedan viker jag ihop “pizzan” så att den blir dubbelvikt och börjar med att snitta till “stammen” på granen. Skär av botten och rulla ihop till en rulle och tryck dit som stubbe.

Skär ett snitt från bägge sidor av granen och vrid dem till grenar… Lägg en bakduk över och låt längden jäsa i cirka 40 minuter.

Pensla saffransbrödet med ett ägg utblandat med en lite skvätt grädde.
Grädda saffranslängden tills den är gyllene på cirka 200 grader i varmluftsugn.

Ta ut och låt granen svalna och om du vill kan du pudra den med lite florsocker innan servering. De fina puderdoserna hittar du här...

Min fina kökshandduk i egen design hittar du här på www.leilasgeneralstore.com