Du är värd att vara FRI!

Jag har en vän som jag tycker så mycket om och som är fantastisk på så många plan.

Just nu bekymrar hon mig dock…
Hon har gått ner i vikt, fine med det! Det är såklart helt ok att vilja bli av med trivselkilon och ta tag i det.
Bekymret är att jag märker att hon är fast, att diet/vikt/kontrollbojorna har satt sig stenhårt och att hon är tillbakabunden. Att livet strävar runt kalorier, träning och målet att få grönt ljus på ngn sabla viktapp.

Det gör mig så ONT att se. För jag har varit där. Och gått genom ELD för att bli fri!
Det kan låta så enkelt, men att njuta av maten, känna smaken, känna när man är mätt. Har man en gång låtit en kaloritabell ta över det jobbet är det SVÅRT att hitta tillbaka. För mig tog det si sådär 10 år… Sjukt ovärt!
Min lösning har varit att vända på steken och tänka att jag vill GE mig själv bra saker istället för att förbjuda det ena och andra.
Och med bra menar jag:
1. Gott.
2. Tillfredställande (just i den stunden och även som skön energi och mage efter).
3. Näringsrikt
Och med näringsrik menar jag rik på näring för kroppen och/eller själen!
För att jag ska må bra, glittra, känna mig pigg, härlig, lycklig kan en Dajm kan vara sjuuukt näringsrik ibland, för själen…
Och(!) det är ok! Vin, frallor, bullar, snabbmakaroner.
Det ÄR inte knark!
Men liksom jag ger själen näring boostar jag gärna kroppen.
Jag ÄLSKAR grönsakssoppor, grytor, smoothies etc. Jag går igång på en riktigt nyttig maträtt för att jag vet hur mycket gott den gör med kroppen, både min och min familjs.
Och med lite omtanke, örter och vitlök är även dessa grejer finfina för själen, faktiskt.
So…
Jag tror att nyckeln är att släppa taget. Let go! Lyssna på kroppen och ge dig det du behöver även i form av sömn, rörelse, skratt, utmaningar etc så kommer vikten (jag loooovar) att bli stabil.
Se dig själv i ögonen istället för att stirra på kroppen nästa gång då står framför en spegel. Och med stadig blick tala om för dig själv att du är värd att vara FRI!!!
För ur den känslan föds en vacker och livskraftig kropp, inte ur en kaloriapp.
Du duger!
You are a bombshell!
Du är DU!
Unik.
Unik!!!!!
Ge din kropp det som den unika varelsen ovan är värd!
Det bästa! För att du är värd att må precis så bra!
IMG_5676
IMG_5675

Where attention goes, enery flows… its a law!

Det dyker upp överallt runt mig just nu, tankar kring att det vi fokuserar på är vad vi undermedvetet strävar efter och också vad vi oundvikligen kommer att få tillbaka…
Det kan ju vara både bra och dåligt… Men om man tänker på det ett varv. Såhär:
Om man har en riiiiktigt pissig dag, känns det inte då som att vädret är extra grått och människor man möter ovanligt muppiga (på all sköns vis)?!
Frågan är… ÄR dessa personer, dagar, situationer extra vedervärdiga eller är det vår egen grundinställning liksom suger vår uppmärksamhet till just de grejerna?
Och om det är så – hur kan vi använda oss av det fenomenet för att må så bra som möjligt?
Jag tänker såhär:
1. Bestämma oss för att börja fokusera på ljuspunkter i nuet. Fokusera på bra grejer, se bra grejer, få bra grejer.
Kan låta både banalt och irriterande, but hey, byt fokus…
Konkret: Skriv ner tre saker varje dag du är tacksam över. Tänk/säg något positivt om den första personen du möter den dagen, känn smaken på morgonkaffet, smoothien, mackan eller vad din morgonrutin än består av. Verkligen känn smaken. Mmm…
2. Omge oss med människor som gör oss glada. Rikta vårt fokus mot dem och helt enkelt se förbi de som drar din uppmärksamhet åt fel håll.
3. Se problem som utmaningar.  (Är jag irriterande positiv och hurtfrisk nu? Skulle jag bara veeeeeeta vilka problem just DU har? Jag fattar… men på riktigt, bara testa. Byt fokus. Se vad som händer.)
4. Våga drömma. Har du en dröm? Något du vill göra? En plats du vill besöka? En person du vill träffa? En situation du vill uppleva?
Uttala den. Skriv ner den. Berätta om den. Gör den verkligen. När den är verklig blir den en drivkraft och något som automatiskt tar din uppmärksamhet…
och “where attentions goes, energy flows”… Det bara ÄR så.

Helgen som varit var ett levande exempel på hur väl detta funkar.
Lördagen, Kari Traa Urban Training.
Location: Stockholm.
Väder: grått, kallt, fuktigt.
Känsla i kroppen: svinkall och genomblöt. Men också glad, bubblig, energirik, inspirerad.
Varför: För att EN enda blick på alla dessa kvinnor som utan att tveka slänger sig ner på mage mitt på götgatan, ålar upp för leriga branter och peppar varandra när mjölksyran gör sig påmind. En enda blick – och man glömmer de blöta vantarna.

Söndagen: Fotografering inför nytt hälsoprojekt med så mycket hjärta, omtanke och sköna människor att jag knappt fattar att det är sant. Tänk att få jobba tillsammans med dessa fantastiska kvinnor. Det är en dröm! Stay tuned. Ett hälsoprojekt med hjärta is coming up!

erika_jessica_kristin
Foto på ovan lånat från fabulöst inspirerande Jessica Clarén
urbantrainingthelawofattraction

Godaste grytan och nyttig pizzabotten

Lagat två rätter i veckan som jag är lite extra nöjd med. Den första för att det är sååå skönt att få ihop en god och nyttig rätt med skafferi och frysmat… För så ser iallafall mitt liv ut: att man kommer hem, borde ha handlat men bara INTE orkar.
Jag höftar rätt mkt när jag lagar mat så mängderna är ungefärliga, smaka dig fram.

Så, rätt 1: spenatgryta, 4 personer
Du behöver (obs ta det du har, detta var vad jag hade):
1 Lök
1-2 klyftor vitlök
1 tsk Ingefära
1 tsk Spiskummin
1 tsk Koriander
1 burk Kikärtor
1 burk Majs
Fryst spenat
1 burk Kokosmjölk
1 litet pkt russin

Fräs en lök och två vitlöksklyftor. Krydda med ingefära, spiskummin och lite koriander låt kryddorna fräsa med.
Lägg fyra portioner fryst eller tinad spenat i grytan. Lägg i strimlor från en röd paprika.
Slå på en burk kokosmjölk och ev lite vatten om du behöver mer vätska.
Skölj en burk kikärtor och en burk majs, lägg i grytan.
Låt puttra med lite buljong, salt och peppar.
När grytan puttrat ca 10 min, lägg i lite russin. Rör om och servera med ris och rivna morötter (gärna blandat med hackad persilja och saften från en halv citron).

Blomkålspizza (SÅ mkt godare än det låter!)
Du behöver:
1 blomkålshuvud
2 tsk fiberhusk
3 msk krossade linfrön

Mixa blomkålen och pressa ur vätska. Blanda krosset m fiberhusk och linfrön. Salta ev lite.
Grädda bottnarna i ugnen på 220 grader ca 10 min.
Lägg på favorittopping (vi tog paprika, svamp, oliver, lök och mozarella)
In i ugn tills allt har fin färg.

När vi gjorde smeten var alla överens om att “det här kan bli hur illa som helst, men(!!!) det blev supergott!

Våga vägra hälsohets!

Messade med en god vän nu på morgonen, kunde inte svara när hon ringde då jag just då gurglade kokosolja (oh yeees, kallas “oilpulling” och ska vara toppen för munhälsan. Ayurvedisk tradition som seglat upp på topplistan hos hälsofolk världen över senaste tiden, men mer om det en annan gång).
Fick svars-sms som fick mig att haja till: “vilken hälsohets, bovetegröt till frukost och gurgla olja ;)”. (tilläggas bör att sms:et var välmenat och med glimt i ögat, this is one of the best persons in my life). Men för att understryka min poäng med detta inlägg…
Jag förstår kommentaren! Men den fick mig att vilja förtydliga några saker:
1. Vi lever i en tid då det tack vare bloggar, podar och sociala medier är lättare än någonsin att ta del av andras liv, knep, trix, tips. Och även att sprida sitt budskap, vad det än må vara, i mitt fall: träning och hälsa.
Det gäller dock att komma ihåg att det du ser på instagram, facebook och bloggar är utvalda delar ur helt vanliga liv. En bild ur ett liv som högst troligt även innehåller överhoppade morgonträningar, en väskmasserad (läs brun och geggig) banan som krismat mellan möten, orimliga mängder choklad, barn som skriker högt(!) i protest när maten krockar med barnkanalens Lolo Zipadou (eller vad sjutton hon nu heter)… ja ni fattar… There is more to it then one picture!

2. Mitt yrke är träning och hälsa. Att träna, coacha mina klienter, skriva, läsa och prata om ämnet. Det gör att stor del av mitt liv kretsar kring just detta och – det är inte alls jobbigt! Det liksom går av sig själv…
Såhär: En person som jobbar med datorer skulle förmodligen ha väldigt svårt att förstå varför i hela fridens namn jag inte sorterar mina dokument mer logiskt, inte styr upp att icloud fungerar, inte gör en kopia av min hårddisk som backup etc. För den personen är det de självklaraste saken i världen och sååå enkelt. För mig… andas iiiiiin ,andas uuuuut, en sak i taget och helst med en hjälpande hand på vägen. Jag gör framsteg ibland och är helt sjukt nöjd varje gång jag rensat skrivbordet.
Min revisor uttryckte det väl sist jag lovade dyrt och heligt att jag från och med nu skulle vara “nitiskt noga med mina kvitton”:
Hon svarade: “Haha, du låter precis som jag varje gång jag säger att jag ska lägga om min kost”.
Vi har helt enkelt olika specialområden och tur är väl det… hur världen skulle se ut med min tekniska nivå törs jag inte ens tänka på…

Så, my point: Jag vill inspirera, ge idéer, alternativ och tips som kan få dig att må bättre. Men det betyder inte
1. att mitt liv är fläckfritt och allt igenom hälsosamt (tror inte ens att det är det som är grejen med hälsa. Jag lever inte för hälsa, jag är hälsosam för att leva! Och med leva menar jag glittra, skratta, njuta, softa, njuta, känna kraft, styrka, power, men också stillhet, avslappning och harmoni. Och ja för det är vin och choklad, dans en hel natt och långa sovmorgnar precis lika effektivt som ett vibrerande yogapass, meditation vid havet och gröna supersmoothies…
2. att du borde göra allt jag gör. Använd bloggar och sociala medier till att inspireras och få tips och idéer. Men låt det inte bli en press, något du “borde” klara av. Addera de tips du mår bra av, testa det som känns spännande, men ha lite stake och skippa sådant du inte är intresserad av. Gör hälsosamma val när du kan och vill – för att du är värd att må så bra som de valen får dig att må. Men kom ihåg – i samma stund som valen slutar vara just val och istället känns som press/hest så upphör det att vara hälsosamt.

Hälsa handlar om att ta hand om sig, om att ge sig själv bra saker, om att må bra inifrån och ut.
Våga vägra hälsohets. Njuter varje cell av dig när du får sätta tänderna i en ångande färsk kanelbulle? Ät den. Och njuuuut! Men samma sak åt andra hållet: Om du inte vill ha den, sluta artighetsäta, våga tacka nej och ge DIG det DU behöver och vill ha.
Inspireras av andra, men låt dem inte styra dig.
Stake. Stolthet. Sundhet. Skratt. Styrka.
Hälsa!

Bok på gång!

20141027-162632.jpg

Hemma och varm igen efter en dags plåtning som inneburit allt från att åla på sumpig lövmark till springa i knähögt (iskallt) vatten…
Anledningen till denna inte så sköna (men roliga) arbetsdag är att jag tillsammans med Jari Ketola gör en bok om utomhusträning. Den kommer i vår, håll utkik!

Finns SÅ många anledninGar att träna ute, vi är helt enkelt skapta för det. Vår kropp, hormonsystem, hjärna funkar bäst i naturen, faktiskt!
Dock – klä dig inte i vårkläder i slutet av oktober… Vad gör man inte för konsten.

Jari är ett riktigt proffs! Och samtidigt ödmjuk och rolig. Han lärde mig mkt av det jag kan på min PT utbildning och fortfarande inspirerar och lär han nya pt:s flera gånger om året. Verkligen en inspiratör!
So… Här kommer också en liten uppmaning: in och rösta på honom som årets inspiratör, han är SÅ värd ett guldhjärta!
Röstning sker på länken nedan:

http://fitnessfestivalen.se/guldhjartat/rostning/

20141027-162645.jpg