Internationella diabetesdagen – satsa på kosten!

IMG_0528.JPG

Idag är det internationella diabetesdagen, eller världsdiabetesdagen som det oxå kallas. Igår körde DN därför en artikel om hur viktig kostbehandling är och hur man inom vården och forskningen borde satsa mer på just kostbehandling vid diabetes. Detta är inget nytt, men börjar få mer och mer fäste. Kosten är otroligt viktig vid diabetes. Har man typ 2 kan man med kost och livsstilsförändringar bli “villkorligt fri” – dvs bli symtomfri så länge man sköter sig. Typ 1 kan man inte bli av med men även här är kosten superviktig för att skjuta på komplikationer, följdsjukdomar och inte minst öka livskvaliten!

Jag brinner själv lite extra för just det här ämnet och har skrivit två böcker i ämnet. Den första kom 2006 och har redan tagits bort från marknaden. För ett par år sedan bestämde jag mig för att skriva en ny som är uppdaterad med nya trender och forskning. “Diabetes – du kan själv påverka” heter den och det är just vad man kan. Och det är inte något svårt, komplicerat och extremt det handlar om utan enkla förändringar som gör stor skillnad.
Jag har fått flera mail genom åren av både diabetiker och folk som jobbar med diabetes som använder denna i sitt jobb. SÅNT gör mig glad!
 

NYC Marathon 2014 – I did it!

Tjohoooo!!!
Igår var det då dags. NYC marathon 2014. Helt galet underbar upplevelse. 42 km är sjukt långt. Speciellt när det längsta jag sprungit tidigare är 23 km. Det gjorde ont, va inte skönt någonstans .. men som sagt vilken upplevelse. Att få springa i denna underbara stad, vilken miljö och inte minst vilket jäkla drag på publiken!

Okej, vi tar det från början.
05,30 gick bussen till starten. Vi har som tur är ett litet hak runt hörnet som har öppet 24h och har underbara omeletter. Så strax innan 05 drog vi i oss en omelett på 3 ägg med ost, bacon och svamp + stekt potatis. Jag bad om äggröra att ta med som jag tänkte äta innan start tillsammans med bananer.

typ 06,30 var vi framme på startområdet. 4 timmar innan start. Det blåste storm och va svinkallt. Vi hade fått tips om att klä oss varmt men kan skulle ha tagit i lite mer … ihop kurade för att dela på kroppsvärme, inpackade i sopsäckar för att slippa vinden satt vi och laddade tillsammans med Pia, Patrik, Patrik och Hasse.


Här blev det vattenpåfyllning och mitt medhavda mellanmål. äggröra med ketchup och banan ca 2 timmar innan start.


10,30 var det då dags för start. Loppet börjar med ca 3 km över en bro i hård sidvind – kändes nästan som att man skulle kastas av bron. Men sen kom man över i Brooklyn där man möttes av den fantastiska publiken. Så underbart härligt. De första kilometrarna bara flög förbi. “fatta att du springen ett maraton Kristina… NYC marathon” – va typ det som upptog min hjärna.

Hela loppet hade jag som strategi att hålla mig i kanten längs publiken och suga ut all energi jag kunde få från dem. High-five och hejarrop.  Vi hade fått tipset på att ha våra namn på tröjan. och jag skulle säga att det inte bara bör vara ett tips utan en order.

Det är helt klart energin från publiken som fick mig runt. När det inte var publik så kändes det hur tungt det va men med publik. Shit vilken känsla. Till slut tog jag lite osvenskt beslut att själv ta initiativ till att få igång publiken genom att klappa och veva i gång dem. Den energi det stal från mig fick jag tillbaka flerfaldigt genom den energi de gav. “Go Kristina” spred sig likt vågen – underbart! Glöm sportdryck och geler – den energi jag fick från detta är outstanding. All smärta, stelhet etc. var som bortblåst. När jag kom i mål var det till och med folk som kom fram och tackade mig för att jag hade fått igång publiken – de hade ju oxå dragit nytta av energin.

På tal om sportdryck. Min plan som funkade super var en klunk sportdryck och en klunk vatten vid varje depå och några bitar banan på slutet. Laddningen med fett och protein (ägg, ost) innan kändes klockren för att hålla grundmättnad utan att bli tung.

Det var med ett löjligt stort leende jag passerade mållinjen. Otroligt stolt över mig själv och att det kändes så pass bra.

Jag var inte förstörd. Jag kunde gå. Jag fick till och med till ett litet hopp – kanske inte lika graciöst och snyggt som två dagar innan när vi va och kollade målgången på morgonjoggen men dock.

Det är galet mycket folk kring Central Park och målgången så att ta sig hem är ett litet projekt. Nedkyld, trött, glad, lycklig i klädd en fleeceponcho  gick jag faktiskt de 40 kvarteren hem till hotellet. Det va faktiskt skönt för benen. Hemma låg grymma Emma med världens finaste överraskning. En finisher-hood som hon hade gjort!

Innan loppet har jag sagt – aldrig mer. När jag gick över mållinjen massade jag samma sak till min syster. Men redan i går kväll börjar tankarna gå igång.. kanske en gång till :).

Jag känner mig så galet glad, tacksam, stolt över min grymma kropp som klarar av detta!

 

Boktips och strategier för att bli kvitt kvällsätande

Jag gjorde nyss en intervju för Expressens, Min hälsa, med en journalist som jag har haft kontakt med många gånger under “min karriär”. Vi pratade bl.a om sötsug på kvällen och hur man jobbar bort det. En strategi som jag propagerar hårt för är att man ska stanna upp och fundera på vad men egentligen känner. För vi har en tendens att äta av en massa olika anledning: uttråkad, trött, stressad, rastlös, ledsen etc. Eller kanske bara på ren rutin – för att vi brukar göra det framför tvn etc.
Men den enda gången äta är lösningen är ju när man är hungrig.
Här kommer en favorit i repris på en bild jag snickrade ihop i vintras. En eating – graph. Är man på väg ner i vikt (och även bara hur hälsopersoektivet) så är att röra på sig ofta en bättre lösning på de olika problemen.

En annan sak är naturligtvis att inte dra ner för mycket på maten under dagen så att hungern/suget slår över på kvällen. Detta är en av grundbultarna i isodieten, där vi rekommernderar 5 måltider per dag, frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag – allt för att hålla hungern på behörigt avstånd. “aldrig hungrig” är en av isodietens gyllene regler.

Hur som helst, Lotta som journalisten heter påminde mig om en “gammal” bok som jag har skrivit.  Hon sa att “viktiminskning 50+” som jag skrev 2008 var hennes favorit och en bok som hon gick tillbaka till ofta. Jag plockade fram boken och insåg att ja, den är ju riktigt bra (får man säga så om sin egen bok?!?) – kanske en av mina egna favoriter oxå när jag tänker efter.
Boken bygger på de viktminskningskurser jag höll mycket av på den tiden. Näringslära och kunskap om hur man ska tänka och förhålla sig till mat varvas med knep och tips om beteendeföränring. Massor av tips om just kvällsug, lockelsen att köpa “3 för 10″ vid kassan (heter nog snarare 3 för 20 nuförtiden), hur man ska tänka kring restaurangbesök, etc. En liten del av boken handlar om just vad som händer med ämnesomsättningen kring 50 för oss kvinnor – i övrigt passar den precis lika bra för alla åldrar, kvinnor som män, och oavsett om du vill gå ner i vikt eller bra få till en beteendeförändring till hälsosammare matvanor.

9789173630306

 

 

Mot nya mål!

Ja, nu är det den där måndagen… måndagen efter semestern… På riktigt. När nyhetsmorgon börjar med sina ordinarie programledare nere i studion. När skolor och dagis börjar. När höstschemat på gymmet drar igång… då, när man “ska ta tag i allt”. Gymmen blir knökfulla och hyllorna med kvarg, havregryn och andra hälsoprodukter töms.

Men du, innan du kastar din in i detta skulle jag vilja uppmana till lite eftertanke och påminna om några rutor från boken “äta träna leva”. 
Först och främst… innan du kastar dig in i detoxkurer, raw food-, paleo utmaningar, cleanse och jucier.. anmäler dig till klassikern 2015, Ironman, maraton, luciapokalen, plank- eller squatutmaningar… ta dig en funderare på om det verkligen är DITT mål? Vill DU det? Vill/behöver DU ens förändra? Det är väldigt lätt att ryckas med i att alla andra gör eller det man uppmanas göra enlig tidningar och löpsedlar.
Stanna upp, fundera och hitta DITT mål. Då ökar chanserna att du lyckas explosionsartat!

För det andra! 
När du har hittat ett mål som verkligen är ditt och som DU vill uppnå. Fundera på bästa vägen dit. Det är återigen lätt att lockas att kasta sig ut på motorvägen mot målet. Men frågan är om det är rätt väg för just dig? Kanske är den slingriga landsvägen ett bättre val? Det må ta längre tid till målet men å andra sidan kan du njuta och uppleva fantastiska saker längs vägen som förgyller livet… och, inte minst, sannolikheten att nå fram till målet är större. När du väl är igång.. då kan det oxå vara smart att stanna upp och tänka till. Stämma av att du fortfarande är på väg mot målet. Att du fortfarande VILL till samma mål!? – kanske har det ändrat under resan? Kanske dags att rita ny karta? Och att du verkligen gör saker som tar dig dit du vill. Att du gör saker du mår bra av.

 
L
ycka till!